Domaine Olivier Merlin – La Roche Vineuse

Wijnen beschikbaar en bestellen : klik hier

 

La Roche Vineuse, Domaine du Vieux Saint-Sorlin, Mâconnais, Bourgogne

 

Domaine Olivier Merlin – La Roche Vineuse – vinificatiekelder ©oenoLogic.be
Domaine Olivier Merlin – La Roche Vineuse – vinificatiekelder

 

Olivier Merlin kan niet stilzitten. Het verklaart voor een deel de energie waarmee hij vanuit het niets in een flits aan de top belandde. Na zijn studies viticultuur/oenologie startte hij onderaan de ladder bij een coöperatieve. Op zijn 23ste werd hij verantwoordelijk over het hele Californische wijndomein Costello Vineyards. Het was een zware leerschool die hem uiteindelijk naar een eigen domein deed verlangen. Zijn droom ging in vervulling toen hij in 1986 de kans kreeg het Domaine du Vieux Saint-Sorlin over te nemen van de eigenaar, die op rust ging.

Van bij de start werd gekozen voor een biologische aanpak van de wijngaard en wordt de wijn op natuurlijke wijze gevinifieerd. Intussen werd ook de procedure voor biocertificatie opgestart.

 

Vanaf zijn eerste oogst werd hij opgemerkt. De mix van gedrevenheid, talent, oude wijnstokken (vieilles vignes) die kwaliteit en maturiteit leverden, advies van vrienden, de juiste contacten (Jean-Marie Guffens Roger Lassarat) leidden tot een resultaat dat iedereen verbaasde.
Het geheim schuilt in de eenvoud van de gebruikte vinificatietechniek. Olivier Merlin had opgemerkt dat overal verspreid in de Mâconnais zich grote kelders bevonden. Die waren speciaal gebouwd om te vinifiëren op houten fusten. Alleen waren die in onbruik geraakt omdat het goedkoper was in cuves te vergisten dan op eikehout.

Olivier vinifieert wel in houten fusten van 225 liter gedurende 10 maand. Nadien wordt er in inox cuves een assemblage gemaakt die zo’n 3 maand narijpt. Voor de Mâconnais is dit de wereld op zijn kop, maar juist daarin zit de kern van het succesvolle resultaat. Door de vinificatie op hout kan de wijn intussen ademen. Het is verrassend vast te stellen dat de wijnen hierdoor helemaal geen “boisé” smaak krijgen, maar wel een fluwelen zachtheid. Laat men eerst in cuves vergisten met nadien een houtlagering, krijgt de wijn als het ware een soort honger en neemt hij wel meer de houttannines op, waardoor hij harder wordt.

Olivier geeft grif toe niks nieuws te hebben uitgevonden. Hij heeft enkel een techniek nieuw leven ingeblazen, die in andere delen van de Bourgogne wel toegepast werd. Met als resultaat betoverende wijnen. Van de Mâcon La Roche-Vineuse tot de Pouilly-Fuissé, alle hebben zij die finesse en krachtige “gentillesse” die de typiciteit van de terroir en de hand van Olivier Merlin reflecteren.

 

Domaine Merlin - La Roche Vineuse - degustatie met Corinne ©oenoLogic.be

 

Dat hij niet op zijn lauweren blijft rusten, vertaalt zich in zijn uitgebreide “négoce” activiteiten (aankoop druiven van andere domeinen).
In beaujolais kocht hij 1,5 ha wijngaard (lieu-dit: La Rochelle) en maakt nu ook zijn eigen Moulin à Vent (betoverend mooi).

 

Domaine Olivier Merlin - La Roche Vineuse - Moulin a Vent - La rochelle 2006 ©oenoLogic
Domaine Olivier Merlin – La Roche Vineuse – Moulin a Vent – La rochelle 2006