Domaine Richard Rottiers – Moulin à Vent

Romanèche-Thorins, Beaujolais, Bourgogne-Gamay
100% gamay

Wijnen beschikbaar : zie prijslijst en bestellen

 

 

Domaine Richard Rottiers - Moulin à Vent - Richard Rotiers voor molen in Romanèche-Thorins ©oenoLogic.be
Domaine Richard Rottiers – Moulin à Vent – Richard Rotiers voor molen in Romanèche-Thorins ©oenoLogic.be

 

Richard Rottiers is een jonge, gepassioneerde wijnboer met Vlaamse roots (zijn grootvader kwam uit Brugge), die recent in Romanèche-Thorins een drietal ha wijngaarden overnam met stokken van 40 tot 80 jaar. Intussen werkt hij volledig biologisch om wijnen te produceren die de unieke terroir van Moulin à Vent reflecteren. Zijn topwijngaard, “Champ de Cour” wordt met het paard bewerkt omdat de stokken te dicht op mekaar geplant staan.

De nodige kennis deed hij op in Chablis, vanwaar hij afkomstig is, in Gaillac, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, de Lubéron en Brouilly. 2007 was zijn eerste oogstjaar.

 

Domaine Richard Rottiers - Moulin à Vent - Romanèche-Thorins - Moulin à Vent lieu-dit Champ de Cour ©oenoLogic.be
Domaine Richard Rottiers – Moulin à Vent – Romanèche-Thorins – Moulin à Vent lieu-dit Champ de Cour ©oenoLogic.be

 

De druiven van de Moulin à Vent zijn afkomstig van 9 gamay-percelen verdeeld over de Moulin à Vent-appelatie.
Richard maakt fruitige, rijke  wijnen die bovendien goed gestructureerd zijn met soepele tannines. Een zachte vinificatie dmv macération carbonique, gevolgd door een opvoeding op vat gedurende 6 maanden zorgt voor finesse en rondeur.

 

Domaine Richard Rottiers - Moulin à Vent ©oenoLogic.be

Deze wijn kreeg 90/100 van Allen Meadows in de Burghound.com’s 2007 Vintage Selections :

2007 Moulin à Vent: Quite deeply colored compared to most Beaujolais. An intensely earthy dark berry fruit nose leads to rich, serious, concentrated and relatively powerful medium weight plus flavors that possess excellent mid-palate density and a moderately austere, firm and persistent finish. This possesses first rate material and is absolutely worth a special search for drinking over the medium-term.

Domaine Richard Rottiers - Moulin à Vent ©oenoLogic.be Domaine Richard Rottiers - Moulin à Vent Dernier Souffle ©oenoLogic.beDomaine Richard Rottiers - Moulin à Vent Champ de Cour ©oenoLogic.be

 

Ook Steven Spurrier in Decanter.com maart 2009 is enthousiast : Fine, deep ruby with a hint of youthful violet, really good granity, earthy Gamay fruit, both chocolatey rich and minarally pure, the best by far from several 2007 beaujolais crus tasted that day. Can be drunk or kept.

 

Domaine Richard Rottiers - Romanèche-Thorins - Moulin à Vent - vinificatie en opvoeding op fouders ©oenoLogic
Domaine Richard Rottiers – Romanèche-Thorins – Moulin à Vent – vinificatie en opvoeding op fouders ©oenoLogic

 

Moulin à Vent  Climat Champ de Cour

De wijnen uit de Beaujolais beleven een echte revival.  Meer en meer fijne Beaujolaiswijnen zijn afkomstig van één specifieke wijngaard. Zo ook de sublieme Moulin à Vent “Champ de Cour” van Domaine Richard Rottiers.  Deze unieke wijn is afkomstig van een wijngaard van 0.80 ha gelegen in het hart van de beroemde terroir “Champ de Cour”. Richard doet deze alle eer aan en vinifieert een prachtige Moulin à Vent.

Vinificatie : gedeeltelijke CO2 maceratie, 8 maanden opvoeding op vat, niet gefilterd.

De Champ de Cour is verrassend pittig en complex, met zachte, rijpe tannines, heel breed en mondvullend.
De wijn heeft een mooie structuur, volledig in balans met de fijne zuren. Nu al te genieten, maar met bewaarcapaciteit.

Het oogstjaar 2011 bevestigt het bijzonder talent van Richard en zijn stijl is herkenbaar. De wijn is vol, mondvullend en perfect in balans.

 

 

Sinds de oogst van 2010 is het aanbod van Richard Rottiers uitgebreid met een nieuwe wijngaard, gelegen juist naast het kerkhof van La Romanèche-Thorins. Richard gaf deze cuvée de ludieke naam : Le Dernier Souffle. Het is een zeer geslaagde Moulin à Vent, met een eigen karakter en toch de herkenbare stijl van Richard.

De stokken zijn 60 jaar oud (vieilles vignes) en staan op een bodem van graniet . De druiven worden met de hand geplukt.
De wijn wordt natuurlijk gevinifieerd. De opvoeding gebeurt op franse eik gedurende 8
maand.

In 2012 kreeg de wijngaard Champ de Cour hagel te verwerken en de oogst werd bijna volledig verwoest. Wat overbleef werd verwerkt in de gewone Moulin à Vent 2012  en in de Dernier Souffle 2012. Beide cuvées winnen daardoor in kwaliteit.

 

Domaine Richard Rottiers - Moulin à Vent - Romanèche-Thorins - degustatiekelder ©oenoLogic.be
Domaine Richard Rottiers – Moulin à Vent – Romanèche-Thorins – degustatiekelder

 

Domaine Richard Rottiers - Moulin à Vent - degustatie ©oenoLogic.be

 

artikel Le Vif Weekend : Beaujolais (Re)Nouveau

 

In het weekendkatern De Standaard Magazine van 7 mei 2011 werd de Moulin à Vent Champ de Cour 2009 geselecteerd als wijn van de week en kreeg de vermelding **** zeer goed in deze rubriek van Simonne Wellekens.

 

 

Domaine Richard Rottiers - Moulin a Vent Champ de Cour 2008 - oenoLogic.be

oenoLogic