Sauternes, Bordeaux – Alain Dejean – natuurlijke vinificatie
Naar de wijnen van Domaine Rousset Peyraguey

Alain Dejean is een gedreven wijnmaker die geen toegevingen doet. Hij is gepassioneerd door filosofie en antroposofie, maar evenzeer door fysica en chemie.
Zijn wijngaarden grenzen aan die van Château Yquem (1er cru supérieur), Suduiraut, Rieussec en Lafaurie-Peyraguey (alle 1er crus) en bevinden zich op de beste gronden van Sauternes : kleine rolkeien op kobalthoudende blauwe klei.
In de kelder wordt de wijn enkel “ begeleid” en niet “gemaakt”. Het werk in de wijngaard is doordacht (biodynamisch), zodat de plant alle nuances van deze levende terroir tot uitdrukking brengt.
Zijn Sauternes overtreffen grote licoreuze wijnen. Ze zijn anders, rijker en perfect gerijpt, met een opmerkelijke finesse en fraicheur.
Druivensoorten : sémillon 80%, sauvignon 15%, muscadelle 5%.
De wijngaarden zijn meer dan 50 jaar oud.
Alain bewerkt 6,30 ha op 33 percelen tussen de grootste en beroemdste Sauternes,
3,30 ha in de gemeente Barsac en 4 ha in Fargues de Langon.
Bodem bestaat voornamelijk uit zand en keien, zeer weinig klei en met sporen van humus.
Ondergrond van de 6,30 ha in Sauternes : blauwe kobaltklei, non-actieve kalk. Actieve kalk op 20m diepte.
Ondergrond in Barsac : kalkhoudende klei op plaat van non-actieve kalk.

Teeltwijze :
Biologisch sinds 1970 en biodynamisch sedert 2000 (gecertificeerd Ecocert en Demeter).
Er worden geen herbicides gebruikt om de biologische activiteit van de grond te bewaren.
De grond wordt driemaal per jaar losgewoeld en één maal geploegd in de herfst.
Gebruik van gecomposteerde mest en groenbemesting in de tussenrangen.
Gebruik van biodynamische preparaties, gedynamiseerde plantenaftreksels, essentiële oliën en mineralen. Zeer weinig kopersulfaat.
Het vernieuwen van het plantgoed gebeurt dmv de “sélection massale” van gezonde scheuten genomen op het domein zelf. Deze worden ter plaatse geënt om een maximum aan diversiteit te behouden zonder klonen te gebruiken.

De oogst gebeurt manueel en zo laat mogelijk. Selectie van de druiven, aangetast door de pourriture noble worden in opeenvolgende pluksessies geoogst gedurende anderhalve maand.

Vinificatie:
non interventionistisch, lange fermentaties zonder gebruik van oenologische producten (gisten, enzymes, zuren …)

Gebruik SO2 : zo weinig mogelijk en enkel vulkanisch.
Geen filtering of klaring om de kwaliteit en de diversiteit van de aroma’s zo goed mogelijk te bewaren. De wijn kan daardoor een dépôt hebben.
De wijn wordt opgevoed in oude eiken barriques.
De Crème de Tête rijpt gedurende 2 jaar op eik, daarna op acaciahout gedurende 4 tot 6 jaar.



Sauternes “Crème de Tête” 2012
Een “Crème de Tête” werd door de douane beschouwd als het beste wat de wijnboer te bieden heeft.
Schenken op 11-12°C. Ideaal is de fles af te koelen in ijsemmer.
Bewaartijd : 30 jaar en meer.
Past goed bij : Japanse, Chinese, Vietnamese keuken ( gelakte eendenborst met Sichuanpeper, nems, garnalenbeignets), Sint-Jakobsnootjes met marmelade van citroen en gember, foie gras, eend of parelhoen à l’orange,kalfsvlees, tajine met gedroogde vruchten, blauwgeaderde kazen, geitenkaas, crème brûlée , fruitsalade, Charlotte met perziken, chocoladetaart, tarte tatin, …
Proefnotities :
“Cet immense vin de Sauternes est le grand oublié de l’appellation. Produit par Alain Déjean, un vigneron ne faisant aucune concession et respectant strictement toutes les règles de la biodynamie et les cycles naturels, ce breuvage échappe à toute logique, c’est ce qui le rend merveilleux.
Viril, plus expressief qu’un Yquem, plus massif que Climens, équilibré et pourtant d’une ampleur presque inquiétante, Rousset-Peyraguey renoue avec le terroir de sa région. C’est un vin profond de terrien lunaire…” Bertrand Rougier – Les meilleurs vins deFrance – Editions Lafont.
“Les Sauternes du domaine Rousset-Peyraguey nous ont plus pour leur grande “buvabilité” : pas de nez piquant (“moutardé” disent les spécialistes !) et une sucrosité plutôt fondue en bouche. La pratique des élevages longs en font des vins aux arômes très complexes, sur de superbes gammes oxidatives : cire d’abbeille, écorces d’oranges, pruneau secs … Ces arômes qui se raprochent du ranchio, mêlés aux notes exotiques du Sauternes, donnent une sensation de vin à parfaite maturité, épanoui.” Les zinzins du zinc.