Clos des Vignes du Maynes – Cruzille

Alain en Julien Guillot – Cruzille, Mâconnais, Bourgogne – natuurlijke vinificatie

Naar de wijnen van Clos des Vignes du Maynes

Clos des Vignes du Maynes - Cruzille - luchtfoto domein
Clos des Vignes du Maynes – Cruzille – luchtfoto domein

Pionier Pierre Guillot startte met de biologische teelt en de natuurlijke vinificatie in 1952.

De wijngaard, een unieke terroir werd aangelegd door monniken van de abdij van Cluny en behoorde nog later toe aan de machtige Comtes de Montrevel (16de eeuw).
Het huis en de kelders zijn gebouwd op de fundamenten van een Romeinse villa, zodat niet uit te sluiten valt dat er toen reeds wijnbouw was gevestigd.

Clos des Vignes du Maynes - Cruzille - restanten romeinse villa ©oenoLogic.be
Clos des Vignes du Maynes – Cruzille – restanten romeinse villa ©oenoLogic.be

Interview met Pierre Guillot in 1973

Clos des Vignes du Maynes - Cruzille - Certificat de Garantie - Biowijn van Pierre Guillot sedert 1954 ©oenoLogic.be
Clos des Vignes du Maynes – Cruzille – Certificat de Garantie – Biowijn van Pierre Guillot sedert 1954 ©oenoLogic.be

Alain Guillot, de zoon van Pierre, ging verder op de weg van de biocultuur en werd zelfs Président de la FNAB (Fédération Nationale d’Agriculture Biologique) in 1990.
Hij was zeer nauw betrokken bij het wetgevende aspect van de biocertificatie en hij had de verantwoordelijkheid om Philippe Vasseur, ministre de l’agriculture, te laten tekenen voor de erkenning van het AB logo en al zijn specificaties.
Hij gaf les aan de Ecole de Beaujeu naast Susanne Michon, Xavier Florin, Claude et Lydia Bourguignon en Pierre Rabhi,  een van de pioniers van de biologische teeltwijzen in Frankrijk.

Wij zijn reeds lang liefhebbers van de wijnen van Alain Guillot. Onze eerste en onvergetelijke ontmoeting dateert van 1989.
Hij maakte geconcentreerde rijke wijnen met een hoog bewaarpotentieel (8–20 jaar) en veel mineraliteit.
Sulfiet kwam er bij hem niet in, ook niet bij de witte wijnen. Iedereen verklaarde hem gek ; wijn maken zonder toegevoegde sulfiet is onmogelijk, zo werd geponeerd. Om te bewijzen dat het wel kan, worden van alle jaargangen exemplaren bewaard voor analyses.

Clos des Vignes du Maynes - Cruzille - Alain en Julien Guillot - Aragonite 2001 - oenologic.be
Clos des Vignes du Maynes – Cruzille – Aragonite 2001 van Alain Guillot
Clos des Vignes du Maynes - Cruzille - Macon-Cruzille 1999 van Alain Guillot - rugetiket ©oenoLogic.be
Clos des Vignes du Maynes – Cruzille – Macon-Cruzille 1999 van Alain Guillot – rugetiket ©oenoLogic.be
Clos des Vignes du Maynes - Cruzille - Alain Guillot - wijngaard Manganite ©oenoLogic.be
Clos des Vignes du Maynes – Cruzille – Alain Guillot – wijngaard Manganite ©oenoLogic.be
Clos des Vignes du Maynes - Cruzille - wijngaard Manganite - terroir met mangaan aders ©oenoLogic.be
Clos des Vignes du Maynes – Cruzille – wijngaard Manganite – terroir met mangaan aders ©oenoLogic.be
Clos des Vignes du Maynes - Cruzille - Manganite 2011 ©oenoLogic.be
Clos des Vignes du Maynes - Julien Guillot in wijngaard - oenologic.be

In 1998 kwam kleinzoon Julien op het domein bij zijn vader werken en schakelde het domein om van bio naar biodynamisch. In 2001 nam hij de leiding van het domein over.

Hij liet naast de oorspronkelijke kelders een prachtige nieuwe kelder uitgraven in de rotsen. De architectuur van de kelder volgt de principes van de gulden snede om ook hier een harmonie te realiseren tussen wijn en omgeving.

Julien is een natuurtalent, die erin slaagt de wijnen van zijn vader te overtreffen met nog meer mineraliteit, fraîcheur en vooral finesse. Dit zijn echte topwijnen, grand cru niveau.

Julien Guillot: “Heel wat toprestaurants in binnen- en buitenland plaatsen zeer graag mijn wijnen op hun kaart, omdat zij door hun mineraliteit uitstekend te combineren zijn met heel diverse gerechten. Het zijn ideale maaltijdwijnen.”

Clos des Vignes du Maynes - Cruzille - Julien Guillot - degustatieruimte met flessenmuseum ©oenoLogic.be
Clos des Vignes du Maynes – Cruzille – Julien Guillot – degustatieruimte met flessenmuseum ©oenoLogic.be

De wijngaard (6.60ha) kijkt naar het oosten en profiteert zo van de opkomende zon. De ondergrond is een ondiepe (10 tot 50 cm) laag klei en kalksteen, door de monniken van Cluny gedurende eeuwen bemest met compost van varens.

Daaronder bevindt zich een gekristaliseerde kalkrots (calsiet-aragoniet) die tot 18m diep doorloopt. Het is die ondergrond die zorgt voor de specifieke mineraliteit in de wijnen. De indrukwekkende chardonnay is naar deze ondergrond genoemd : Aragonite.

Bruno Vanspauwen – wijnkanaal : Ooit al aragoniet geproefd?

De geteelde druivensoorten zijn voor rode wijn pinot noir en gamay. Voor wit is dat chardonnay.
Niks speciaals zou u kunnen denken. De stokken zijn echter van eigen kweek (sélection massale). Voor pinot noir is dat zelfs de pinot fin, de meest oorspronkelijke variëteit in Bourgogne, met een uniek smaakpatroon en een uitzonderlijke kwaliteit!

De trossen en de druiven van de pinot soort zijn zeer klein, maar hebben een opvallend dikke schil. Het is deze schil die garant staat voor de fijne aroma’s in de wijn en vandaar ook de naam Pinot “Fin”.  Julien verwerkt de pinot fin in zijn Bourgogne “Cuvée Auguste“.

Clos des Vignes du Maynes - Cruzille - Julien Guillot - Cuvee Auguste 2013 - pinot fin ©oenoLogic.be
Clos des Vignes du Maynes – Cruzille – Julien Guillot – Cuvee Auguste 2013 – pinot fin

De pinot fin is stilaan aan het verdwijnen in Bourgogne. Daarom werd een organisatie opgericht die het instandhouden van deze variëteit stimuleert. Julien werkt hiervoor samen met een 50-tal andere domeinen, waaronder La Romanée Conti (pinot fin van de Lieu-dit : La Romanée Conti en La Tâche)

Er wordt met de hand geplukt  in kleine kisten. De druiven worden zorgvuldig  in de wijngaard en nadien op het domein uitgeselecteerd (tri sur table). Op die manier komen er enkel gezonde en ongeschonden trossen in de cuverie.
Het persen gebeurt langzaam met een houten wijnpers uit het jaar 1895.

De rode vinificatie gebeurt door middel van koolzuurmaceratie (macération semi-carbonique – méthode Jules Chauvet), waarbij de intakte druiven in een gesloten vat worden gebracht onder CO2-atmosfeer. Dan start binnenin de druif de gisting door endogene enzymes (van de druif zelf). De maceratie duurt 10 tot 21 dagen. Door middel van “pigeages” (onderdompelen van de bovendrijvende druivenmassa) worden de aroma’s op een zachte wijze vrijgemaakt en krijgt de wijn meer breedte en finesse.

Er wordt op absoluut natuurlijke wijze gevinifieerd met endogene gisten, zonder zwavel, zonder enzymes en zonder enige chemische additieven. De houten cuves worden vooraf gewassen en gespoeld. Nadien worden ze geborsteld met marc de Bourgogne om de “fleur levurienne” op te wekken.

Na het persen worden al hun wijnen “sur lie” gelagerd op eikenhout gedurende 11 maand. Sulfiet wordt niet toegevoegd, tenzij bij het bottelen van witte wijn (niet meer dan 20mg/l), en dan enkel die vaten waarvoor na oordeelkundig proeven beslist wordt dat de wijn dient te worden gestabiliseerd. Dat is ver onder het maximum van 210 mg/l dat de wetgeving oplegt voor witte wijn.

Julien raadt aan om de wijnen een 4-tal uur voor het proeven te openen zodat het aroma de tijd krijgt zich volledig te ontplooien. De wijnen verbeteren zelfs na 1 tot zelfs 3 dagen opening.

In de degustatiekelder bevindt zich een magnifieke collectie geblazen glasflessen daterend van de 18e eeuw tot heden. Het zijn kleurrijke getuigen van het verleden en ze geven een beeld weer van de manier waarop men wijn conserveerde door de eeuwen heen.

Clos des Vignes du Maynes - Cruzille - Julien Guillot - flessenmuseum ©oenoLogic.be
Clos des Vignes du Maynes – Cruzille – Julien Guillot – flessenmuseum ©oenoLogic.be
Clos des Vignes du Maynes - Cruzille - Julien Guillot - Marc de Bourgogne ©oenoLogic.be
Clos des Vignes du Maynes – Cruzille – Julien Guillot – Marc de Bourgogne ©oenoLogic.be

Clos des Vignes du Maynes

Emanuel Hiel in zijn Blog Puur en Zuiver over Clos des Vignes du Maynes

Naar de wijnen van Clos des Vignes du Maynes

Sending
Klantbeoordeling
5 (2 stemmen)
wijnen oenoLogic
Ben je ouder dan 18 ? Deze website vereist dat u 18 jaar of ouder bent. Bevestig dit of klik op "Weigeren"
Winkelmand
There are no products in the cart!
verder winkelen
0