Domaine Dominique Cornin – Chaintré

Wijnen beschikbaar en bestellen : klik hier

 

Chaintré, Maconnais, Bourgogne
Dominique en Romain Cornin   Domaine Dominique Cornin

 

Chaintré is een typisch wijndorpje in het uiterste zuiden van Bourgogne. De wijnbouwers hebben er de strengheid en de ondervinding van hun collega’s uit Bourgogne, maar ook de jovialiteit van hun buren in de Beaujolais.

 

Cuverie Domaine Dominique Cornin - Chaintre - Maconnais - Bourgogne ©oenoLogic.be

 

Dominique Cornin exploiteert het familiedomein biodynamisch sinds 2003. Hij vertelt graag over zijn omschakeling van intensieve wijnbouw naar la lutte raisonnée, vervolgens naar biologische teelt, om uiteindelijk bij biodynamie uit te komen. Hij is hiermee een schoolvoorbeeld van deze ontwikkeling.
Hij gebruikt opnieuw het paard in de wijngaard om te vermijden dat de grond wordt dichtgereden door de zware tractors, waardoor de microbiologie van de bodem wordt vernietigd.

 

Domaine Dominique Cornin - Chaintré - cuverie ©oenoLogic.be

 

Dominique Cornin : “De beslissing om biologisch te werken ontstond toen ik mijn kinderen moest verbieden van mijn eigen druiven te proeven, omdat zij giftig waren door de pesticiden. Dit vond ik zo verschrikkelijk. Na een proef met biodynamie was ik helemaal overtuigd en exploiteer nu het hele domein volgens die principes.

De evolutie die mijn wijnen volgden bij iedere omschakeling ,  van intensief naar “la Lutte Raisonée”, naar biologisch en uiteindelijk naar biodynamie is spectaculair te noemen.
Van middelmatige correcte wijnen zijn zij intussen bij de top aanbeland.”

Getuige hiervan zijn de hoge quoteringen die zijn wijnen scoren in de gespecialiseerde wijnpers, zoals Bourgogne Aujourd’hui en La Revue du Vin de France. Van middelmatige correcte wijnen zijn zij intussen bij de top aanbeland.”

 

De opvolging op het domein is verzekerd en in goede handen. Zoon Romain studeerde oenlogie en werkt zich momenteel in in het bedrijf.

 

Domaine Dominique Cornin - Chaintré - Domaine De Lalande - Dominique en Romain Cornin - Chaintre - Pouilly Fuisse - degustatie met Dominique©oenoLogic.be

 

Domaine Dominique Cornin - Chaintré - Domaine De Lalande - Dominique en Romain Cornin - Chaintre - Pouilly Fuisse - degustatie ©oenoLogic.be