Champagne Benoit Lahaye – Bouzy Grand Cru

Champagne – Bouzy (100% Grand Cru) – biodynamisch – natuurlijke champagnes

Naar ons aanbod van Champagne Benoit Lahaye

Champagne Benoit Lahaye - Benoit en Tamise - Bouzy

Het domein is gesitueerd in Bouzy, een dorp in de regio van de “Montagne de Reims”, geclassificeerd “Grand Cru”.

Benoit Lahaye werd door Gault & Millau uitgeroepen tot “Vigneron de l’Année 2022”.  De bekroning van zijn carrière en voor zijn niet aflatende inzet zowel in de wijngaard als in de vinificatiekelder om steeds weer de beste champagne te maken.

De wijngaarden, met een oppervlakte van 4.5 hectare, liggen in de regio Bouzy, Ambonnay en Tauxières en zijn beplant met wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 35 tot 40 jaar. De aanplant is hoofdzakelijk pinot noir.

De familie Lahaye maakt reeds champagne sinds 1930.
In 1995 werd beslist om gras te laten groeien tussen de rijen wijnstokken over het hele domein. Sindsdien worden geen herbiciden meer gebruikt. De grond wordt tussen de rijen bewerkt om te beluchten en om de wortels te verplichten zich dieper in de bodem te ontwikkelen.

In 2003 werd overgeschakeld op biologische teeltwijze en sinds 2007 is het hele domein gecertificeerd door Ecocert.

Ze gebruiken enkel eigen compost, aangevuld met wat organische meststoffen. Er wordt ook gebruik gemaakt van kruidenaftreksels, preparaties op basis van koper (lage dosissen) en zwavel, alsook essentiële oliën om eventuele ziektes te bestrijden.

Na de manuele pluk worden de druiven geperst en gaat het sap in inox cuves om te laten bezinken. De meeste troebelstoffen worden daarmee gescheiden van de most.

Het grootste deel van de vinificatie gebeurt in eikenhouten vaten van 228 liter gevinifiëerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke gisten, zonder “chaptalisatie” (bijsuikeren). De wijn blijft op de vaten samen met de “lies”gedurende 10 maand en zonder “batonnage” .

Champagne Benoit Lahaye - Bouzy - vinificatie en opvoeding op eikenhouten vaten - ©oenoLogic
Champagne Benoit Lahaye – De vinificatie en opvoeding gebeurt op eikenhouten vaten – ©oenoLogic
Champagne Benoit Lahaye - Bouzy - Jarres Rose de Maceration ©oenoLogic.be
Champagne Benoit Lahaye – Bouzy – Jarres Rose de Maceration ©oenoLogic

Sinds 2014 wordt een deel van de wijnen op amforen (jarres) gevinifieerd. Nadien wordt deze gemengd met de wijnen die op hout werden gevinifieerd. Het resultaat is verbluffend. De fruitige aroma’s van de amfoorwijn brengt nog meer diepgang in de champagnes.

In 2007 werd omgeschakeld naar de biodynamische wijncultuur om de karakteristieken van de terroir te verbeteren en om het potentieel van bodem en wijnstokken tot expressie te laten komen.
Sinds 2010 wordt bovendien gebruik gemaakt van een boerenpaard om de wijngaard te bewerken. Hierdoor wordt de bodem niet getast door de zware tractor, wat het bodemleven ten goede komt.

Champagne Benoit Lahaye – Bouzy – Benoit Lahaye en Tamise ©oenoLogic
Champagne Benoit Lahaye – Bouzy – Benoit Lahaye en Tamise ©oenoLogic

Benoit Lahaye is een van de snelst rijzende sterren in Champagne en geldt als de beste champagnemaker van Bouzy en omstreken. Door de biodynamische teelt verkrijgt hij rijpere druiven dan zijn buren. Dit maakt dat hij niet hoeft te chaptaliseren, waardoor terroir en de initiële aroma’s behouden blijven. Bovendien bezitten de wijnen door de zeer fijne zuren een prachtige structuur.

De champagnes zijn complex, breed en de aanhoudende finale wordt ondersteund door de immer aanwezige frisse mineraliteit. Toch zijn ze zeer toegankelijk en zacht in de mond. Ze hebben een opmerkelijk evenwicht, waarbij alle componenten samensmelten tot een elegant maar indrukwekkend geheel. Daarenboven zijn ze heel licht gedoseerd (extra brut) om het prachtige aroma te accentueren of te ondersteunen, niet om fouten te maskeren zoals dikwijls bij de ‘brut’ en ‘sec’ en vooral de ‘demi-sec’ gebeurt.

Benoit moet ieder jaar talrijke importeurs teleurstellen omdat zijn wijnen in geen tijd uitverkocht zijn. Dat komt deels omdat de productie zeer laag ligt, maar vooral omdat de champagnes van een indrukwekkend hoog niveau zijn.

Champagne Benoit Lahaye – Bouzy – zelf uitgehouwen rijpingskelder ©oenoLogic
Champagne Benoit Lahaye – Bouzy – zelf uitgehouwen rijpingskelder ©oenoLogic.be

Champagne Benoit Lahaye – Bouzy – Cuvée Violaine ©oenoLogic

Zijn topcuvée Violaine (slechts 1800 flessen per jaar) is zelfs niet gedoseerd, niet gefilterd en bovendien zonder toegevoegd sulfiet.

De druiven zijn afkomstig van 2 percelen : de helft van “les Argentières” gelegen in Tauxières en de helft “les Monts des Tours” in Bouzy. De krijtlaag in de bodem is van het droge type. De 50% pinot noir en 50% chardonnay stokken (porte greffe 41B) werden aangeplant in 1989 en 1990.

De naam Violaine werd gekozen omdat zowel Benoit als zijn echtgenote Valérie in deze gemeente opgroeiden.
De oogst in 2009 leverde een potentieel van 11°alc en de 2 percelen werden apart geperst (zonder toegevoegd sulfiet).

De vinificatie gebeurt volledig natuurlijk in eiken vaten, evenals de malolactische gisting.
De wijn rijpt op de lies fines (geen soutirage) waardoor complexe aroma’s ontstaan en ondergaat geen filtering om deze aroma’s te behouden. De malolactaatgisting werd voleindigd.
De champagne rijpt meer dan 30 maand “sur lattes” en ook bij het dégorgeren wordt geen sulfiet toegevoegd.

De cuvée Blanc de Noirs (100% pinot noir – 8000 flessen/jaar) is afkomstig van de lieux dits “les Vaux Bétins” en “les Hannepés”, beiden gelegen in Bouzy en van “les Argentières” in Tauxières. De aanplant gebeurde in 1960,1980 en 1990 (porte greffe 41B).

Champagne Benoit Lahaye – Bouzy – Blanc de Noirs ©oenoLogic

De wijn is een blend van de verschillende percelen en van de oogst van 2009 en 2010, natuurlijk gevinifieerd (70% eiken vaten – 30% inox cuves) gerijpt op de “lies fines” (zonder soutirage en zonder filtering). De malolactaatgisting gebeurde volledig.

De champagne rijpt meer dan 24 maand “sur lattes”. Dosage : 5gr/l (extra brut).

Deze Blanc de Noirs geeft treffend weer waar Benoit Lahaye voor staat : subtiele en elegante aroma’s, een fijne mondvulling, een echte delicatesse.
Een intense neus met prachtig fruit, licht brioche. In de mond alweer evenwicht, rondeur en frisse zuren, gevolgd door de fijne minerale toets.

Peter Liem in Decanter over Champagne Benoit Lahaye – Bouzy – Blanc de Noirs

De Rosé de Macération is van 100% pinot noir, afkomstig van de lieu dit “Les Juliènnes”. De wijngaard werd aangeplant in 1973 (porte greffe 41B) en is een millésime van het jaar 2010.
Dat Benoit geen voorstander is van assemblage-rosé (witte wijn gemengd met rode wijn) is een understatement.

Kwaliteitsvolle rosé met terroir kan je enkel bekomen door ofwel de methode “par saignée”, men doet de druiven bloeden tijdens het persen waardoor er kleur in het sap komt, ofwel door maceratie, de techniek die Benoit gebruikt. De schillen worden geweekt in het sap tot de gewenste kleur is bereikt.Tegelijkwordt ook aroma en fruitige tannine onttrokken.

De maceratie van de 2010 duurde 18 uur, met een prachtige, intense kleur als resultaat.
Een deel werd in thermogereguleerde inox cuves vergist, de rest in eikenhouten vaten.

Er gebeurde 1 overheveling (soutirage) in januari 2011, gevolgd door een volledige malolactaatgisting in de lente, wat de wijn een romige toets bezorgt.
De botteling werd niet voorafgegaan door een filtering. Na 24 maand “sur lattes” werd de champagne gedegorgeerd en kreeg hij een dosage van 3 gr/l (extra brut).

Champagne Benoit Lahaye – Bouzy – Rosé de Macération ©oenoLogic

Ee aantal jaren geleden werd een nieuwe cuvée toegevoegd aan het gamma van Benoit Lahaye :

Le jardin de la Grosse Pierre – Bouzy 100% Grand Cru

Mad about wine : A damn fine Champagne

Deze wijngaard werd aangeplant door de grootvader en achtergrootvader van Benoit in 1923.
De wijngaard moest worden gerooid, maar toen de 2de wereldoorlog uitbrak werd door de omstandigheden van de oorlog niet uitgevoerd.

Na de oorlog, vanaf 1955, werden de ontbrekende wijnstokken, bij gebrek aan geld of andere niet gekende redenen , vervangen door wat op dat moment voorhanden was.
Het is daardoor een verzamelwijngaard geworden (complanté) van pinot noir, pinot meunier, pinot blanc, chardonnay, arbanne, petit meslier en heel wat niet-geïdentifiëerbare soorten.
De ondergrond van deze merkwaardige wijngaard is bruine kalk.

De druiven worden op 1 dag geplukt en alle samen geperst.
De vinificatie gebeurt op eiken vaten en de malolactaatgisting wordt voleindigd.
Er wordt niet overgeheveld, er gebeurt 1 bâtonnage.
De opvoeding op eik duurt 9 maand.

Bij de botteling gebeurt geen filtering noch collage. Bij het dégorgeren wordt geen dosage toegevoegd (nature). Er worden slechts 1680 flessen van gemaakt.

Deze bijzondere, unieke champagne overtreft werkelijk alles: zeer complex en met een indrukwekkende intensiteit, elegant, breed, een zinnenprikkelende ervaring.
Zeer beperkt verkrijgbaar.

Champagne Benoit Lahaye – Bouzy – Le Jardin de la Grosse Pierre ©oenoLogic

De recentste cuvée van Benoit is de uitmuntende nieuwe cuvée Champagne Blanc de Blancs Brut Nature van Benoit Lahaye.

Deze schitterende single vineyard champagne is gemaakt van très vieilles vignes chardonnay (aanplant 1952)
en is afkomstig van de lieu-dit Monts Ferrés in Voipreux,
een zeer kalkrijke terroir in de buurt van Le Mesnil (Côte des Blancs).

De wijngaard wordt met het paard bewerkt om het bodemleven zo min mogelijk te verstoren.

Natuurlijke vinificatie zonder toevoeging van SO2, assemblage van 2014 en 2015.

Champagne Blanc de Blancs  Benoit Lahaye Bouzy oenoLogic.be
Champagne Benoit Lahaye – Blanc de Blancs – Bouzy – oenoLogic.be
Champagne Benoit Lahaye – Bouzy – Blanc de Blancs ©oenoLogic
Bruno Vanspauwen op WIJNKANAAL

Naar ons aanbod van Champagne Benoit Lahaye

Reacties zijn gesloten.

wijnen oenoLogic
Winkelmand
There are no products in the cart!
verder winkelen
0