Champagne Ulysse Collin – Congy

Champagne Ulysse Collin – Congy – natuurlijke champagnes op hout gevinifeerd – single vineyard

Wijnen beschikbaar : zie prijslijst en bestellen

 

Champagne Ulysse Collin - Congy - vinificatie op eik ©oenoLogic.be

 

Champagne Ulysse Collin – Congy

De familie Collin bewerkt al sinds 1812 de wijngaarden in Congy.

De gedrevenheid van Olivier Collin blijkt al hieruit : hij studeerde rechten om het contract dat de familie bond aan een négociant te kunnen beëindigen, om voortaan zelf champagnes te kunnen maken.
Terwijl hij stage liep bij Anselme Selosse, studeerde hij tegelijkertijd rechten in Nancy en viticultuur in Bordeaux.

De Champagnes Ulysse Collin hebben wereldwijd in 10 jaar tijd een indrukwekkende reputatie opgebouwd.

De focus Van Olivier ligt op de expressie van “terroir”  in zijn champagnes. Hij wil de invloed van de wijnmaker zoveel mogelijk uitschakelen en probeert de specifieke “persoonlijkheid” van zijn terroirs te accentueren.  De verschillende cuvées  worden daarom parcellair gevinifieerd en zijn bovendien telkens millésimés.

De vinificatie  gebeurt op eiken vaten en verloopt voor alle cuvées bewust en consequent op identiek dezelfde wijze en ook de dosage is voor iedere cuvée dezelfde. Het verschil in expressie van de wijnen wordt aldus enkel door de terroir bepaald.

 

Champagne Ulysse Collin - Congy - 3 terroirs ©oenoLogic.be
Champagne Ulysse Collin – Congy – 3 terroirs

 

Champagne Ulysse Collin - Olivier Collin ©oenoLogic.be

 

De Blanc de Blancs Extra Brut “Les Pierrières” (dosage 1.7gr/L) is zeer vineus, mineralig, complex, mondvullend en met een mooi evenwicht.
Het gaat om een single vineyard champagne, afkomstig van een perceel chardonnay vieilles vignes (40 jaar – sélection massale), zuid/zuid-oost geörienteerd, lieu-dit “les Pierrières”.

De bodem is van nature klei-kalk en is slechts 10 tot 50 cm dik. Daaronder bevindt zich de moeder-rots van zacht krijt met zwarte silex (onyx).
De combinatie van deze twee elementen is zeer zeldzaam in de Champagnestreek en draagt bij tot het unieke smaakprofiel van deze Champagne Blanc de Blancs Ulysse Collin.

De wijn is gevinifieerd op eikenhouten vaten van 225l en rijpte 13 maand op eik. De rijping “sur lattes” is 30 tot 36 maand.

 

Champagne Ulysse Collin - Congy - Blanc de Blancs 'Les Pierrieres' ©oenoLogic.be

 

 

Champagne Ulysse Collin 'Les Pierrières' - zwarte silex - onyx ©oenoLogic.be
Champagne Ulysse Collin ‘Les Pierrières’ – zwarte silex – onyx ©oenoLogic.be

 

De Blanc de Noirs Extra Brut “Les Maillons” (dosage 1.7gr/L) proeft schitterend.
Het gaat om champagne afkomstig van een perceel pinot noir, oost georiënteerd (single vineyard).

De bodem is slechts 50 cm dik en is van nature klei-kalk.
De donkere klei wijst op de aanwezigheid van ijzer, ideaal voor de expressie van pinot noir.
Daaronder bevindt zich de zachte krijtrots uit de Campanien.

De stokken zijn 45 jaar oud (vieilles vignes – sélection massale).

De wijn is eveneens gevinifieerd op eikenhouten vaten en nadien 13 maand gelagerd op hout.
De champagne verbleef 30 maand “sur lattes”.

 

Champagne Ulysse Collin - Congy - Blanc de Noirs 'Les Maillons' ©oenoLogic.be

 

Jamie Goode : A sensational Champagne
Coup de coeur Pierre Marcolini : Champagne Ulysse Collin Blanc de Noirs “Les Maillons”  (Sabato – De Tijd)

 

 

 

Champagne Ulysse Collin - Congy - verticale wijnpers ©oenoLogic.be
Champagne Ulysse Collin – Congy – verticale wijnpers ©oenoLogic.be

Olivier Collin bezit één van de eerste persen van het dorp Congy.  Deze werd gebouwd in het  jaar 1950 en het hele dorp maakte er gebruikt van.
De pers werd tijdens de oogst bediend door 4 personen gedurende 12 dagen en dat 18 uur per dag.

Met zo een pers heb je veel meer werk,  maar voor Olivier is ze essentieel :  men kan meer materie, tannines en antoxidanten uit de druiven halen. Dit maakt een groot verschil als je wijnen wil bekomen die perfect kunnen rijpen en verouderen.  Je extraheert ook veel minder bitterheid dan met de pneumatische pers.
Olivier scheidt nauwgezet de jus van de eerste en tweede persing in afzonderlijke cuves. De eerste persing gaat in de cuves 2 tot 5, en hij leidt handmatig de jus de tailles in cuve 1  (zie cijfers op de deksels van de ondergrondse cuves).

Het sap ondergaat een débourbage (bezinken van vaste delen en troebelstoffen) gedurende  12 uur. De fermentatie en opvoeding gebeurt volledig  in eikenhouten vaten.

De jus de presse  en jus de taille worden apart gevinifieerd. Terwijl de meeste boeren de jus de taille verkopen aan de négociants om er supermarkt-champagnes van te maken, assembleert Olivier de wijn van de jus de presse met wat van de jus de taille. Volgens Olivier levert de jus de presse de structuur en bewaarcapaciteit. De jus de taille voegt  kracht, rijkdom en smaakplezier.

Met de vinificatie poogt Olivier de persoonlijkheid en de historie van ieder perceel laten spreken en deze te respecteren door een minimum aan interventie.

Zowel de Blancs de Noirs als de Blanc de Blancs ondergaan geen klaring en geen filtering voor hij op fles wordt gebracht.
Daardoor behoudt hij al zijn complexiteit en rijkdom die gedurende de lagering werd ontwikkeld.

Er wordt heel weinig tot niet gedoseerd om de expressie van de terroir en de unieke finesse te bewaren.

Olivier experimenteert graag met houtsoorten. Zo heeft hij een deel van zijn pinot noir op acaia-hout gevinifieerd.

 

 

Champagne Ulysse Collin - Congy - vinificatie op eik ©oenoLogic.be
Champagne Ulysse Collin – Congy – vinificatie op eik ©oenoLogic.be

 

2008 was voor Olivier een heel belangrijk jaar: de geboorte van zijn zoon en de eerste oogst van zijn nieuwste cuvée : “les Roises”.

Alweer een single vineyard (60 are) met chardonnay-stokken van 65 jaar (sélection massale), gelegen in Congy.
De kwaliteit die deze wijngaard levert, is ronduit verbluffend. Met slechts 3600 flessen per jaar is deze champagne zeer gelimiteerd verkrijgbaar.

De champagne Blanc de Blancs Extra Brut “les Roises”  (dosage 1.7gr/L) is ook op eikenhout gevinifieerd en gelagerd gedurende 18 maand.
Het is een fantastische goudgele, vineuze champagne, 30 maand “sur lattes”, die inslaat als een bom.

Olivier Collin werd geïnspireerd tijdens zijn stage bij Anselme Selosse. Hij heeft de methodes van Selosse goed bestudeerd en vertaald naar zijn terroirs.
Hij heeft intussen een eigen(-zinnige) en unieke stijl ontwikkeld en maakt al even unieke champagnes.
De Blanc de Blancs “Les Roises” is zo voortreffelijk dat hij zenuwachtigheid veroorzaakt bij de “grandes” maisons de champagne.

 

Champagne Ulysse Collin - Congy - Blanc de Blancs 'Les Roises' extra brut ©oenoLogic.be

 

In 2014 was voor het eerst ook de champagne Rosé de Saignée Extra Brut “Les Maillons”  verkrijgbaar.
Het is een sublieme verrassing geworden :  een prachtige kleur en een indrukwekkend aroma. De dosage is 2,4gr/L.
Deze Rosé de Saignée  is zeer vineus en het sappige rode fruit spat er uit.

Champagne Ulysse Collin - Congy - Rosé de Saignée ©oenoLogic.be
Champagne Ulysse Collin – Congy – Rosé de Saignée ©oenoLogic.be

Er is goed nieuws van Champagne Ulysse Collin :

Aan de cuvées BDB ”Les Pierrières”, BDN ”Les Maillons” en BDB  “Les Roises” heeft Olivier Collin met de eerste oogst in 2010 een nieuwe cuvée toegevoegd :

Blanc de BlancsLes Enfers” extra brut.

Deze is eveneens afkomstig van een single vineyard met 40-jarige chardonnay-stokken,  gelegen in Congy, naast de wijngaard “Les Roises”.  De bodem heeft een toplaag van rode klei met daaronder kalksteen.
Van het millésime 2010 is heel weinig geoogst, hagel en meeldauw waren spelbrekers. De kwaliteit van de druiven was echter uitstekend.  In totaal werden slechts 1500 flessen geproduceerd.

 

Champagne Ulysse Collin - Congy - nieuwste cuvée "Les Enfers" ©oenoLogic.be


Zoals alle cuvées wordt ook deze wijn op houten barriques gevinifieerd en is de malolactische gisting voleindigd. Om de complexiteit van het aroma te bewaren gebeurt er geen klaring noch filtering.
De champagne verbleef 72 maand sur lattes en is verrassend mooi gerijpt. De dosage is eveneens 1,7g/l.
De champagne is zeer complex en vineus, is krachtig en heeft een uitgesproken karakter.

Omdat er zo weinig flessen van zijn geproduceerd heeft Olivier  beslist “Les Enfers” samen met zijn andere cuvées, in een exclusieve luxueuse eikenhouten kist aan te bieden onder de naam QUINTET.   Het eikenhout refereert naar de vaten waarin de wijn werd gevinifieerd.
De kisten zijn verzegeld en genummerd (slechts 500 kisten).

 

 

De recentste champagnes Ulysse Collin  zijn  binnen!

Gezien de grote vraag en het beperkte aanbod is het aangeraden uw reservatie tijdig door te geven.
Reserveer nu via info@oenologic.be of bel 0495 222 017
Aarzel niet ons te contacteren voor informatie of advies!

Bruno Vanspauwen op WIJNKANAAL : Een top-champagne voor de feesten