Chateau Bon Baron – Lustin – Jeanette en Piotr Van der Steen

Wijnen beschikbaar : zie prijslijst en bestellen

 

Chateau Bon Baron werd opgericht door Jeanette van der Steen en haar man Piotr.
Een aanvankelijk kleinschalig project dat in 2001 begon, groeide uit tot één van de grootste wijndomeinen van België.

 

Chateau Bon Baron - Ausonius ©oenoLogic.be

 

De passie en de gedrevenheid waarmee ze het domein verder uitbouwen is indrukwekkend.
H​un doel is kwalitatieve wijn maken met een terroirgebonden karakter.
De wijnen kunnen wedijveren met de traditionele wijnstreken zoals Bourgogne.
Op blinde proeverijen verrassen ze steeds weer en halen schitterende onderscheidingen.

 

Chateau Bon Baron - assortiment ©oenoLogic.be
Chateau Bon Baron – assortiment

 

De wijngaarden, samen 17 ha, liggen langs de oevers van de Maas en hebben een perfecte expositie.
Er zijn aantekeningen uit het jaar 1010 gevonden waarin sprake is van wijnbouw in Profondeville.
De wijnbouw ging verloren door klimaatverandering, Napoleontische verordeningen en uiteindelijk de gevolgen van de druifluis (Phyloxera).

Door de klimaatopwarming die we nu meemaken zijn de omstandigheden in de Maasvallei optimaal voor “cool climat” wijnbouw.
De keuze van de druivenrassen gebeurde weldoordacht en in functie van de bodemstuctuur.

 

Chateau Bon Baron - inox en hout ©oenoLogic.be

 

Op de wijngaard “ST-HERIBERT” aan de rand van Profondeville bij Criee de Wepion wordt pinot noir précoce gecultiveerd.
Voor dit druivenras is de arme dichte bodem bijzonder geschikt.

St. Heribert behoort tot de kam van Marlagne, zandsteen en kwartsiet met conglomeraatbanken, schiefer, siltsteen en zandsteenlaagjes.
Door de bijna permanente wind droogt de wijngaard snel op en geeft ziekten geen kans. Deze wijngaard is de hoogstgelegen wijngaard van Wallonië.
De pinot noir levert een sappige wijn met fijne zuren en met bewaarpotentieel.

De wijngaard “FALMAGNE” op de zonnehelling van de maas is geschikt voor vele wijnrassen.
De formatie van Lustin bevat hoofdzakelijk kalk- en zandsteen in een smalle vallei, de valleiwanden zijn sterk hellend.
De Maas stroomt hier dwars door verschillende gesteentelagen.
Op de vruchtbare kalkrijke bodem rijpen de witte wijnen van de chardonnay, auxerrois, müller-thurgau en pinot gris en de rode wijnsoorten pinot noir, cabernet en acolon.

De toplocatie “TERRASSEN VALBURNOT” is beplant met pinot noir, muscat en chardonnay.
De bijna mediterrane aandoende terrassen pal op het zuiden met de reflectie van de warme muren brengen volle, ronde en krachtige wijnen.
De formatie van Burnot is gevormd in het Devoon en draagt zandsteen, conglomeraat, tourmalinietenkeien, schiefer en siltsteen.

In de wijngaard wordt biologisch gewerkt (niet gecertificeerd) en met veel aandacht voor het bodemleven.
Jeanette en Piotr lieten een bodemanalyse uitvoeren door het Laboratoire Analyses Microbiologiques Sols van Claude en Lydia Bourguignon.

Lydia, Claude et Emmanuel Bourguignon

 

 

Chateau Bon Baron - verticale pers ©oenoLogic.be
Chateau Bon Baron – verticale pers

 

 ©oenoLogic.be
Chateau Bon Baron – Horizontale pers

 

De wijnen worden op natuurlijke wijze gemaakt, met veel aandacht voor de typiciteit en het behoud van de terroir.