Domaine Charles Helfenbein – Allex

Domaine Charles Helfenbein – Allex kaart Noordelijke Côtes du Rhône
Kaart Noordelijke Côtes du Rhône

Brézème is de kleinste wijngaard (22 hectare) van de noordelijke Côtes du Rhône en vormt er het zuidelijkste deel van, net op de grens met de zuidelijke Côtes du Rhône. In die streek wordt de mistral “Brèze” genoemd, vandaar de naam Brézème.

De appelation Brézème Côtes du Rhône is een onterecht miskende appellatie met een verrassende kwaliteit. Beplant met syrah voor rood en viognier, marsanne en roussanne voor wit, net als bij zijn noordelijker gelegen buren (Côte Rôtie, Condrieu, Hermitage, Crozes Hermitage,..).

Een ideale  expositie op de rechteroever van La Drôme en het bijzonder micro-klimaat door de koude mistral uit het noorden, brengen frisheid en fruitige tanines in de mooi gerijpte druiven. Overdag kan het er zeer warm zijn. Door de afkoeling ‘s nachts ontwikkelen de druiven frisse zuren en fijne tanines. De wijnen combineren daardoor de finesse en complexiteit van de noordelijke Côtes du Rhône met de volheid van de zuidelijker buren, dus met meer elegantie en fraicheur.

Charles Helfenbein en Julien Montagnon van domein Lombard zijn de jongste wijnboeren van de streek. Zij werken volgens de biodynamische principes, overtuigd van de meerwaarde ervan op hun oogst.

 

Domaine Charles Helfenbein – Allex – Brézème Côtes du Rhône

natuurlijke vinificatie – biodynamisch (niet gecertificeerd)

Wijnen beschikbaar : zie prijslijst en bestellen
Domaine Charles Helfenbein - Allex - Brézème Côtes du Rhône - Noordelijke Cotes du Rhone ©oenoLogic.be
Domaine Charles Helfenbein – Allex – Brézème Côtes du Rhône – Noordelijke Cotes du Rhone ©oenoLogic.be
Domaine Charles Helfenbein - Allex - inox cuves ©oenoLogic.be
Domaine Charles Helfenbein – Allex – inox cuves Domaine Charles Helfenbein – Allex – inox cuves ©oenoLogic.be

De jonge wijnboer Charles Helfenbein nam in 2008 het domein van zijn oom Christian Gresse over, nadat hij er een aantal jaren werkte.
De wijngaard in terrasvorm, ligt zuidelijk gericht en met uitzicht op de rivier La Drôme.

Met lage rendementen (30-35hl/ha) streeft hij naar concentratie. Toch bezitten de wijnen een fijne structuur en elegantie.

De cuvée Origine wordt deels ontrist en deels met intacte trossen gevinifieerd in inox cuves. Nadien volgt een opvoeding op demi- muids gedurende 18 maand.

De wijngaard van de topcuvée Originale heeft een terrasvorm en bevindt zich op het hoogste stuk van de helling.
De vinificatie gebeurt met intacte druiventrossen (grappes entiers). Het doel is om aan tannines en aroma  te winnen, niet aan suiker (alcohol).Dde vinificatie wordt voleindigd in demi-muids gedurende  18 maand.

De Côtes du Rhône Brézème “Originale” 2011 van domein Charles Helfenbein  heeft de 2de plaats behaald op 52 in de grote WIJNKANAAL TROFEE voor de beste Shirah/Shiraz.

WIJNKANAAL TROFEE VOOR BESTE SHIRAH

wijnen oenoLogic
Winkelmand
There are no products in the cart!
verder winkelen
0