Domaine Mireille & Vincent – Valréas

Valréas, Côtes du Rhône – Bernard Bizard
Old School Wine

Wijnen beschikbaar : zie prijslijst en bestellen

 

Dit domein kennen we reeds sinds het eind van de jaren ’80.  Het werd opgericht door Bernard Bizard en zijn echtgenote en werd genoemd naar zijn twee kinderen.

Bernard Bizard, een krasse negentiger, werkt nog steeds op de traditionele wijze die hij van zijn vader heeft geleerd en wordt bijgestaan door zijn zoon.  Hij gebruikt ondermeer natuurlijke meststoffen, oligo-elementen, algen, maar nooit herbicides.  Een biolabel is aan hem niet besteed : “nous ne sommes pas ‘bio’, mais écolos convaincus”.

 

 

Domaine Mireille & Vincent - Valréas ©oenoLogic.be
Domaine Mireille & Vincent – Valréas – ©oenoLogic.be

Bernard gaat nog iedere winter op zoek naar truffels met zijn getrainde hond.  Het domein ligt in het centrum van de beroemde truffelgaarden van Richerenches.

 

De wijngaarden liggen rondom het woonhuis. Voordien lagen hier oude truffelgaarden wat voor een apart karakter van de wijn zorgt. Het mediterrane klimaat en een verkoelende wind uit de Alpen doen de rest.

De gemiddelde leeftijd van de stokken is 40 jaar ; die van de vieilles vignes (die meer dan 45% van het domein uitmaken) 60 jaar. Deze werden aangeplant op hellingen van rode klei en keien en geven aan de wijn zijn aromatische kracht.

De druiven worden met de hand geplukt, niet ontrist maar wel licht gekneusd voor ze in de vergistingscuve gebracht worden.

 

 Mireille et Vincent - Valreas - Truffelmenu en wijndegustatie met de familie Bizard ©oenoLogic.be
Mireille et Vincent – Valreas – Truffelmenu en wijndegustatie met de familie Bizard ©oenoLogic.be

Zowel voor de rode  als de witte wijn zijn er twee cuvees : de ene rijpt op geëmailleerde cuves, de andere op eiken vaten. De druivensoorten voor rood zijn  grenache, vieux carignan, syrah en cinsault ;  voor wit clairette, roussanne, marsanne en viognier.  Cuvee Vincent is een 100% viognier.

De structuur en de tannines van de wijnen zorgen ervoor dat deze zeer goed kunnen verouderen.  Een anachronisme in de wijnwereld : de wijnen worden pas in de handel gebracht na lange rijping op het domein. De Côtes du Rhône “Fut de Chêne” rijpt zelfs tot 6 jaar op grote houten foeders.
Sulfiettoevoeging bij botteling : rond de 25 mg.

 

Domaine Mireille et Vincent - Valreas - vieilles vignes ©oenoLogic.be
Domaine Mireille et Vincent – Valreas – vieilles vignes ©oenoLogic.be

 

 

Domaine Mireille et Vincent - Valreas - vieilles vignes in Valr-eas ©oenoLogic.be
Domaine Mireille et Vincent – Valreas – vieilles vignes in Valreas

 

Vincent helpt zijn vader in de wijngaard maar ook bij het vinifieren.
Toen vader Bernard in het ziekenhuis lag moest hij de hele oogst en vinficatie in goede banen leiden.

Hij profiteerde van de afwezigheid van zijn vader om zijn droom te realiseren : een cuvée met 100% viognier maken.
Van zijn vader mocht hij dit nooit doen. 100% Viognier is voor de Noordelijke Côtes du Rhône, was vaders stelling.

Toen Bernard nadien het resultaat proefde, was hij verbaasd van de kwaliteit en sindsdien mag Vincent zijn eigen wijn maken : Cuvée Vincent.

 

Domaine Mireille et Vincent - Valreas - Vincent en Bernard Bizard ©oenoLogic.be
Domaine Mireille et Vincent – Valreas – Vincent en Bernard Bizard ©oenoLogic.be

 

ChateauSansPretention over de Côtes du Rhône Fut de Chêne Rouge 2005