Domaine Jean-Philippe Padié – Calce

Calce – Roussillon

natuurlijke vinificatie
Domaine Padié – Côte du Roussillon

Domaine Jean-Philippe Padié - Calce - Roussillon - oenologic.be

Jean-Philippe Padié ging in de leer bij Mas Amiel en leerde de finesses van de natuurlijke vinificatie bij Gérard Gauby.

In Calce vond hij de geologie bijzonder interessant : een mozaïek van leisteen, zwarte, roze en grijze mergel, klei en kalkhoudende kleigronden. De wijngaarden bevinden zich boven de 300 meter hoogte, wat als voordeel heeft dat de druiven ‘s nachts afkoelen en daardoor meer finesse, fijne zuren en elegante, zijden tannines voortbrengen.

Domaine Jean-Philippe Padié - Calce - Roussillon - vinificatie - oenologic.be
Domaine Jean-Philippe Padie – Calce – cuverie
Domaine Jean-Philippe Padié - Calce - Roussillon - Ciel Liquide - oenologic.be
Domaine Jean-Philippe Padie – Calce – Ciel Liquide

De Ciel Liquide is een prachtige assemblage van de klassieke zuiderse druivensoorten : 30% carignan – 30% grenache noir – 15% syrah – 15% mourvèdre – 10% CNI (cépages non identifiées).

De oogst gebeurt in open kistjes. De druiven worden op tafel getrieerd, nadien ontrist en manueel in de cuve gebracht.
De verschillende cépages worden apart gevinifieerd en macereren gedurende 1 maand. Nadien worden ze geassembleerd in betonnen cuves.

De extractie gebeurt door remontages en délestages (het sap wordt met kracht over de bovendrijvende druivenmassa gestort, waardoor er meer finesse in de wijn ontstaat).
De wijn rijpt gedurende 18 maand in barriques en ondergaat er zijn malolactaatgisting.

Domaine Jean-Philippe Padié - Calce - Roussillon - Pied de cuve - oenologic.be
Domaine Jean-Philippe Padie – pied de cuve
Domaine Jean-Philippe Padié - Calce - Roussillon - vergisten hele trossen - oenologic.be
Domaine Jean-Philippe Padie – Calce – fermentatie van hele trossen

Milouise is een andere topwijn van Jean-Philippe. De naam is een eerbetoon aan en de samentrekking van Milou en Louise, de overgrootouders van Jean-Philippe.

Grenache blanc en gris op een mozaïk van terroirs, gevinifieerd in demi-muids (600l).
De op fraicheur vroeg geplukte grenache blanc zorgt voor de ruggegraat van de assemblage, de mineraliteit. De grenache gris wordt wat later geoogst en zorgt voor de genereusiteit, de rondheid en vlezigheid en het vineuse karakter van de wijn.

Domaine Jean-Philippe Padie - Calce - Roussillon - Milouise 2011 ©oenoLogic.be
Domaine Jean-Philippe Padie – Calce – Milouise
Domaine Jean-Philippe Padie - Calce - Roussillon - LLan A ©oenoLogic.be
Domaine Jean-Philippe Padie – Calce – LLan A
Domaine Jean-Philippe Padie - Calce - Roussillon - LLan A ©oenoLogic.be
Domaine Jean-Philippe Padie – Calce – LLan A

Een echt unicum is zijn cuvée LLan A (oogstjaar 2007), een “vendange tardive en “non ouillée” (=de vaten werden bij het lageren en rijpen op eiken vaten niet bijgevuld om een licht oxidatieve toets toe te laten) Het is een natuurlijk zoete wijn, waarbij de gisting spontaan stopte, dus zonder toevoegen van alcohol zoals bij de Muscat de Rivesaltes gebruikelijk is.
De wijn is afkomstig van 1 klein perceel dat 60 jaar geleden werd aangeplant. De

Domaine Jean-Philippe Padie - Calce - Roussillon - LLan A ©oenoLogic.be
Domaine Jean-Philippe Padie – Calce – LLan A

ondergrond is leem/kalk op het hoogste stuk en leem/leisteen op het lager gelegen deel.

Het perceel wordt sedert 2003 biodynamisch geteeld en de grond wordt met het paard bewerkt. Alle andere handelingen gebeuren manueel.

De expositie is pal op het noorden, waardoor de druiven heel langzaam rijpen en prachtige zuren genereren. Dit vormt, samen met de mineraliteit, een prachtig evenwicht met het zoet, waardoor de wijn finesse krijgt.

In die tijd was het gebruikelijk verschillende druivenrassen door mekaar te planten ; afgestorven stokken werden vervangen door wat ze op dat moment voorhanden hadden. Het resultaat is een “parcelle-collection” : men vindt er grenache blanc, gris en noir, maccabeu, carignan blanc en noir, clairette, verschillende soorten muscat, morastel en …CNI (cépages non identifiés).

De complexiteit die hierdoor in de wijn ontstaat is buitengewoon.
De druiven werden allemaal samen geoogst (met een potentieel van 21°), onmiddellijk geperst, na klaring op eiken vaten gebracht en vervolgens “vergeten”.  De gisting stopte spontaan op 15°2 en met nog 70g/l residueel suiker.

De combinatie van de licht oxidatieve toets, de fijne zuren, de mineraliteit, de complexiteit door het fruit en de rijping op vat en de prachtige suiker is een echte belevenis.

Bovendien werd zeer weinig sulfiet gebruikt : 20mg/l tijdens de pluk. Geen zwavel tijdens de opvoeding op vat (18 maand), 20mg/l bij het bottelen. Dat is uitzonderlijk weinig voor een zoete wijn (Het maximum dat toegelaten is voor zoet is 400mg/l)

Het oogstjaar 2007 was zeer gunstig voor dit type wijn : veel wind door de Tramontane en heel veel zon in de herfst droogden de druiven op de stokken (“passerillés sur souche”). Er werd gewacht tot half oktober om de  manueel oogsten.

De naam van deze uitzonderlijke wijn werd ontleend aan een scène uit de filmklassiker : Les Tontons Flingeurs

wijnen oenoLogic
Winkelmand
There are no products in the cart!
verder winkelen
0