Domaine des Maisons Brûlées – Michel Augé

Pouillé – Touraine – natuurlijke vinificatie

 

Domaine des Maisons Brûlées - Michel Augé - Le Herdeleau - Pouille - Touraine - Loire ©oenoLogic.be
Domaine des Maisons Brûlées – Michel Augé – Le Herdeleau – Pouille – Touraine – Loire ©oenoLogic.be

 

Wijnboer Michel Augé van Domaine des Maisons Brûlées, volgt de biodynamische principes :
– lage rendementen voor een betere concentratie van de druiven
– bewerken van de grond (verluchten) om het bodemleven te behouden
–  geen producten uit de synthetische scheikunde (insecticiden, onkruidverdelgers, …)
– gebruik van een kalender die de positie van de planeten aanduidt, wat de wijnboer  aanwijzingen geeft omtrent de uit te voeren werken in de wijngaard
–  gebruik van compost, plantenaftreksels en biodynamische preparaten

De wijnen worden gedurende ten minste 12 maanden op vat opgevoed in een kelder uitgehouwen in mergel.
Het doel is een wijn te maken waarin de natuurlijke kwaliteiten te proeven zijn van de terroir vanwaar de wijn afkomstig is.

Zijn daarom uit den boze :

– chaptalisatie (toevoegen van suiker aan de wijn) ; om de van nature aanwezige suikers in de wijn te concentreren, wordt het rendement laag gehouden (15 hl/ha)
– toevoeging van gisten en enzymen om de vinificatie op gang te brengen
– toevoeging van zwaveldioxide of ander bewaarmiddel (als de jaargang dit tenminste toelaat).

Sedert 2003 bottelt Michel Augé zijn wijnen in flessen met kroonkurk. Hij zocht naar een methode waarbij hij kurk noch schroefdop moest gebruiken en vond het antwoord in de Champagnestreek, waar de flessen “sur latte” liggen met verstevigde kroonkurken.

De wijnen worden niet gefilterd ; er kan dus depot aanwezig zijn.

 

Domaine des Maisons Brûlées - Michel Augé - SuaVignon - Pouille - Touraine - Loire ©oenoLogic.be
Domaine des Maisons Brûlées – Michel Augé – SuaVignon – Pouille – Touraine – Loire ©oenoLogic.be

 

Michel Augé brengt zijn wijnen op de markt als vin de table. De AOC-toelatingscommissie beschouwt ze als a-typisch voor de appelatie.  Daarenboven proeft de commissie al vrij snel na de oogst en vermits Augés wijnen meer tijd nodig hebben, zijn ze niet klaar om reeds zo vroeg gedegusteerd te worden.
Hij weigert echter kunstgrepen uit te halen om toch maar de AOC-goedkeuring te krijgen.