oeno Logic ?

oeno Logic ?  Vanwaar onze naamkeuze ?

Nogal wat klanten en bezoekers merken op dat onze wijnen helemaal geen technologische (lees oenologische) wijnen zijn. Waarom dan je wijnzaak oenoLogic noemen?

Met de naam oenoLogic leg ik de nadruk op een ander soort oenologie dan deze van de puur technologische toepassingen. En op het logische en evidente dat wijn enkel van druiven wordt gemaakt. Dus zonder additieven, correcties, aromabewerkingen, …

oeno Logic - Contains silfites ... Mais pas trop - oenologic.be

Een logische keuze voor natuurlijke wijnen

Ecologie en bio hebben altijd al een belangrijke rol gespeeld in ons leven. We tuinieren zelf sinds 1982 biologisch en zo natuurlijk mogelijk.  Het spreekt voor zich dat we die lijn doortrekken bij onze wijnkeuze.
Aanvankelijk was dit een onontgonnen gebied, met extreme verschillen in kwaliteit tussen de wijnen. Er was veel amateurisme, maar we ontdekten evenzeer visionaire boeren met uitzonderlijke wijnen. Veel wijnboeren verzwegen zelfs dat ze biologisch werkten, want er gingen wilde verhalen rond. Men sprak schande over de bioboeren en verweet hen het in stand houden van allerlei ziektes en kwalen.

Clos des Vignes du Maynes - Cruzille - restanten romeinse villa ©oenoLogic.be
Clos des Vignes du Maynes – Cruzille – restanten romeinse villa ©oenoLogic.be

Authenticiteit van de wijn en persoonlijkheid van de wijnboer zijn zeer belangrijk. Het moet klikken met de wijnboer. Wijnen waar ik zelf niet achter kan staan, verkoop ik niet.

We zoeken heel bewust naar wijnen met zo weinig mogelijk toevoegingen of ingrepen. Dat kunnen natuurlijke wijnen zijn, biowijnen en biodynamische wijnen, al of niet gecertificeerd. We controleren ter plaatse of het verhaal van de wijnboer klopt.
We proeven eveneens ter plaatse en brengen steeds stalen mee om ze thuis nog eens aan een kritische technische degustatie te onderwerpen.
Wijnen met fouten worden op die manier geweerd uit ons aanbod.

 Authentieke terroir

Terroir  is een begrip dat te pas en vooral te onpas wordt gebruikt, vooral in commerciële zin of nog om fouten in wijn goed te praten.
Bij mijn vele proefsessies kon ik steeds weer ervaren dat een wijn waarin authentieke terroir te proeven valt,  zo goed als altijd afkomstig is van een wijngaard die biologisch of biodynamisch wordt bewerkt. De wijn heeft een opvallende complexiteit en mineraliteit.

Mineraliteit wordt soms uitgelegd als  een zwavelige toets die ontstaat door reductie tijdens de vinificatie. Door zuurstoftekort zouden de gisten zwavelverbindingen produceren. Dit wordt dan ervaren als vuursteen.

Volgens mij is dit niet de enige verklaring want mineraliteit uit zich niet alleen als “vuursteen”.
Clos des Vignes du Maynes van de familie Guillot uit Cruzille (Mâconnais) is het allereerste biodomein van Frankrijk (1954). De wijngaard werd oorspronkelijk aangelegd door de monniken van Cluny in 910 en is uniek qua terroir : een gekristalliseerde kalkrots (calciet-aragoniet). We bezochten dit domein eind jaren ‘80 bij onze zoektocht naar biologische wijnen.

De Guillots zijn pioniers van de biologische en natuurlijke wijnen van Frankrijk. Reeds van in 1954 bio-gecertificeerd, vinifieren ze de wijnen zonder toegevoegd sulfiet. Hun topwijnen Aragonite en Bourgogne Cuvée Auguste zijn authentieke terroirwijnen.

De mineraliteit is heel expliciet en duidelijk te proeven. Die mineraliteit ervaar ik als ‘smeltend’ op de tong, als een soort verfrissing.

Wetenschappers Lydia en Claude Bourgignon hebben een andere verklaring voor het ontstaan van terroir en mineraliteit in wijn en kunnen die met hun onderzoek staven :

Enzymes (co-enzymes) spelen bij het synthetiseren van aroma in wijn een kapitale rol. Ze hebben een co-factor, meestal een metaal (oligo-elementen), nodig om hun katalytische functie te kunnen uitvoeren. Zonder die co-factor geen werking.
Hierdoor nemen die oligo-elementen (mineralen) deel aan de synthese van aromatische molecules tijdens de vinificatie.
Dit is een verklaring voor het ontstaan van mineraliteit en terroir in wijn : we proeven niet de mineralen zelf, maar wel hun invloed bij het ontstaan van het aroma, als een soort blauwdruk.

Leestip :  Pesticiden vernietigen micro-organismen in bodem

Rol van bio en biodynamie

De rol van bio en biodynamie hierbij : Alles begint bij het bodemleven (biomassa).

De bodem zit vol kevertjes, wormen, schimmels, bacteriën, enz. De mineralen en voedingsstoffen worden door die organismen verkleind, vermalen, omgezet, vloeibaar gemaakt.
Mycorrhiza zijn schimmels die in symbiose met de plantenwortels leven. Ze stellen de wortels in staat om die vloeibare voeding op te nemen.
Zonder mycorrhiza geen voeding voor de plant.

Wanneer je schimmeldoders, pesticiden, herbiciden en ander gif gebruikt, maak je ook de bodemfauna en -flora kapot en is er minder omzetting. Ook de mycorrhiza worden vernietigd. Men is dan verplicht om kunstmest te gebruiken, zodat de plant toch nog voldoende voeding zou krijgen. Terroir is dan wel ver zoek en de planten worden gevoeliger voor ziektes, waardoor nog meer gif nodig wordt. Een vicieuze cirkel.

Bij bio en vooral biodynamie speelt dit bodemleven een cruciale rol en wordt er alles aan gedaan om dit bodemleven te stimuleren en te beschermen. De planten groeien sterker op en hebben meer weerstand tegen ziektes. Ook de fotosynthese verloopt beter, wat zijn invloed heeft op de rijping van het fruit.

 

oeno Logic - Natuurlijke wijnbouw - oenologic.be
Sending
Klantbeoordeling
0 (0 stemmen)
wijnen oenoLogic
Ben je ouder dan 18 ? Deze website vereist dat u 18 jaar of ouder bent. Bevestig dit of klik op "Weigeren"
Winkelmand
There are no products in the cart!
verder winkelen
0