Champagne Ulysse Collin – Congy – vinificatie op eik

Champagne Ulysse Collin - Congy - vinificatie op eik ©oenoLogic.be

Champagne Ulysse Collin – Congy – vinificatie op eik.

De Champagnes Ulysse Collin hebben wereldwijd in 10 jaar tijd een indrukwekkende reputatie opgebouwd.

De focus Van Olivier ligt op de expressie van “terroir” in zijn champagnes. Hij wil de invloed van de wijnmaker zoveel mogelijk uitschakelen en probeert de specifieke “persoonlijkheid” van zijn terroirs te accentueren. De verschillende cuvées worden daarom parcellair gevinifieerd en zijn bovendien telkens millésimés.

De vinificatie gebeurt op eiken vaten en verloopt voor alle cuvées bewust en consequent op identiek dezelfde wijze en ook de dosage is voor iedere cuvée dezelfde. Het verschil in expressie van de wijnen wordt aldus enkel door de terroir bepaald.

De wijnen van Olivier Collin worden op eikenhouten vaten gevinfieerd en gelagerd. Houten vaten hebben als voordeel dat ze de wijn laten “ademen” : door de poriën van het hout kan er heel gedoseerd zuurstof in de wijn komen. De zuurstof is de motor van de aroma-vorming en laat toe dat er complexe verbindingen ontstaan.

Meer info

Geef een reactie