Domaine Le Jonc Blanc – Vélines – Bergerac

Vélines, Bergerac, Sud-Ouest – Franck Pascal en Isabelle Carles

biodynamisch gecertificeerd

Wijnen beschikbaar : zie prijslijst en bestellen

 

 

Domaine Le Jonc Blanc - Vélines - Bergerac ©oenoLogic.be
Domaine Le Jonc Blanc – Vélines – Bergerac

 

Eind de jaren ‘90 besluiten twee Parijzenaars “de changer de vie”. Franck Pascal en Isabelle Carles, een landbouwingenieur en een econoom, gaan oenologie studeren en kiezen voor een terugkeer naar de natuur in het zuidwesten van Frankrijk. Ze doorkruisen de streek van Bergerac en Gaillac op zoek naar een domein met kwaliteitspotentieel en vinden hun geluk in Bergerac : château Jonc Blanc in Vélines.

 

Domaine Le Jonc Blanc - Vélines - Bergerac - Franck Pascal
Domaine Le Jonc Blanc – Vélines – Bergerac – Franck Pascal

 

Dit domein stond reeds vermeld in de Guide Ferret van 1903, dus vóór de oprichting van de AOC.
Het ligt op een bult van 60 m op een kalkader die op bepaalde plaatsen aan de oppervlakte komt en een witte kalkring vormt (jonc blanc).
Op het hoogste punt bevindt zich een kasteel dat naar die kalkring werd genoemd.

 

Domaine Le Jonc Blanc - Vélines - Bergerac - wijngaard op het hoogste punt van Bergerac ©oenoLogic.be
Domaine Le Jonc Blanc – Vélines – Bergerac – wijngaard op het hoogste punt van Bergerac

De 12 percelen van het domein liggen in het dorp Vélines : 12 ha rood (50% cabernet-sauvignon, 40% merlot noir en 10% malbec of cot noir) en 3 ha wit (sauvignon blancsauvignon gris, muscadelle en sémillon).
De wijngaarden hebben een dichtheid van 5000 stokken per hectare en variëren in leeftijd van 10 tot 30 jaar naargelang het perceel.
Er wordt biodynamisch gewerkt om de terroir volledig tot zijn recht te laten komen in de wijnen.

 

Domaine Le Jonc Blanc - Vélines - Bergerac - kelkvormige bladeren door biodynamie ©oenoLogic.be
Domaine Le Jonc Blanc – Vélines – Bergerac – kelkvormige bladeren door biodynamie

 

De filosofie van Franck en Isabelle “de bodem en al wat leeft respecteren” vertaalt zich in de wijngaard.
Kruid wordt behouden om het bodemleven te beschermen en tijdens de herfst worden granen, peulgewassen en mosterd tussen de rangen ingezaaid als groenbemesting/bodemverbeteraar en om de monocultuur van de druivenstokken te doorbreken.

 

Domaine Le Jonc Blanc - Vélines - Bergerac - wijngaard cabernet sauvignon met rogge in de tussenrijen als groenbemesting ©oenoLogic.be
Domaine Le Jonc Blanc – Vélines – Bergerac – wijngaard cabernet sauvignon met rogge in de tussenrijen als groenbemesting

 

Enkel zachte behandelingen met natuurlijke middelen (essentiële oliën,  plantenaftreksels) worden toegepast.
Er wordt pas geoogst als de druiven volledig rijp zijn. De rendementen zijn laag (24-34 hl/ha).

 

Domaine Le Jonc Blanc - Vélines - Bergerac - wijngaard met rogge in de tussenrijen als groenbemesting ©oenoLogic.be
Domaine Le Jonc Blanc – Vélines – Bergerac – wijngaard met rogge in de tussenrijen als groenbemesting

 

Diezelfde lijn wordt ook doorgetrokken in de kelder door zo weinig mogelijk tussen te komen in het vinificatieproces.
Toevoeging van gisten, enzymen, citroenzuur, wijnsteenzuur en mirakelpoeders die het werk in de wijngaard proberen te vervangen, is dus uit den boze.
Op een kleine hoeveelheid zwavel na (na persen en bij botteling).

 

Domaine Le Jonc Blanc - Vélines - Bergerac - Le Vin en Rose ©oenoLogic.be
Domaine Le Jonc Blanc – Vélines – Bergerac – Le Vin en Rose

 

De wijnen worden gedurende minstens twee jaar sur lies opgevoed, wat toelaat het natuurlijke fruit te bewaren.
Er gebeurt geen collage (klaring) noch filtratie voordat de wijnen op fles gaan.
“De tijd doet zijn werk”, zegt Franck, die ervan overtuigd is dat twee winters nodig zijn om de wijn te stabiliseren.

 

Domaine Le Jonc Blanc - Vélines - Bergerac - cuvée Acacia ©oenoLogic.be
Domaine Le Jonc Blanc – Vélines – Bergerac – cuvée Acacia

 

Domaine Le Jonc Blanc - Vélines - Bergerac - Franck Pascal - degustatie in Bourgogne - contient sulfites, mais pas trop ©oenoLogic.be
Domaine Le Jonc Blanc – Vélines – Bergerac – Franck Pascal – degustatie in Bourgogne – contient sulfites, mais pas trop